Translate

23. мај 2017.

Звона московских цркава дочекала мошти Светог Николаја


Мошти Светог Николаја Чудотворца стигле су 21. маја 2017. године у Русију из католичке катедрале Светог Николе у Барију, у Италији, где се налазе од 1087. године.
   Мошти Светог Николе су свечано дочекане у Москви уз звоњаву звона са више од 600 цркава у граду, јавља РИА Новости. Ово је јединствен догађај, пошто током 930 година колико дуго мошти бораве у католичкој базилици у Барију, оне никада нису напуштале тај град. Сваке године стотине руских поклоника и православних верника из целог света путују у Бари да се поклоне часним моштима великог владике и чудотворца. Захваљујући овом похођењу његових светих моштију, огроман број верника имаће прилику да им се поклони.
   Ујутру, 21. маја 2017. године, велики број архијереја Руске Православне Цркве одслужио је свету Литургију над моштима светитеља, како традиција налаже, у присуству великог броја поклоника који су допутовали поводом светковине. Овом приликом потписан је протокол са надбискупом Барија Франческом Какучијем о привременом преносу једног дела светих моштију у Русију.
   Након потписивања документа, део моштију је био положен у посебан кивот, тежине око 40 килограма, прекривен златним листићима, израђеном у руским црквеним радионицама. Мошти су у свечаној поворци уз пратњу мотоциклиста прошле кроз град Бари и допраћене на аеродром, а одатле су авионом отишле у Москву на аеродром Внуково, у пратњи митрополита Илариона. Часне мошти је дочекао Патријарх московски и све Русије г. Кирил и са московским свештенством и у храму ​​Христа Спаситеља одслужио велико бденије..
   Звона свих цркава у граду звонила су с  почетком у 6 часова и објавила благочестивом народу овај велики догађај. Најпре је почело да звони иначе ретко коришћено кремаљско звоно са звоника Ивана Великог.
   Мошти ће остати у храму Христа Спаситеља од 21. маја до 12. јула, а онда ће боравити  у лаври Светог Александра Невског у Петрограду од 13. до 28. јула.
   Вест о приспећу моштију Светог Николаја Мирликијског у Русију изазвала је велико одушевљење међу верницима, а црквене власти очекују да ће овог пута бити више поклоника него последњих неколико година у сличним приликама. Године 2011. више од 3 милиона Руса у 16 руских ​​градова поклонило се Појасу Пресвете Богородице донетом из светогорског манастира Ватопеда. Верници су чекали у реду и 26 сати како би се могли поклонити овој светињи. Преко милион људи широм Русије, из Украјине, Белорусије поклонило се даровим Мудраца са Истока у децембру 2014. године донетим из атоског манастира Светог Павла.

извор: www.spc.rs
Звона московских цркава дочекала мошти Светог Николаја

Нема коментара:

Постави коментар