Translate

19. мај 2017.

Слава капеле у Православној гимназији у Загребу

На дан Спаљивања моштију Светог Саве светом архијерејском Литругијом којом је началствовао Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије прослављена је слава капеле при Српској православној општој гимназији „Кантакузина-Катарина Бранковић“ и Духовном центру у Загребу.    
                           Слава капеле у Православној гимназији у Загребу
   Високопреосвећеном Митрополиту г. Порфирију саслуживали су загребачки свештеници  и ђакони, верници парохије, ученици и наставници Гимназије. Празнична радост је умножена крштењем ученика Гимназије Стефана О.
   Архипастирском беседом о Светом Сави, духовном родитељу и путовођи након кога је наш народ пронашао у Христу смисао, духовну пуноту и лепоту живота, сабрању је говорио митрополит Порфирије. Митрополит је указао на поштовање које су према Светом Сави, поред српског народа, имали и имају и други православни хришћански народи за које је он био понос и извор снаге у тешким временима отоманског ропства.

   - Спомен данашњега дана нас подсећа на наредбу Синан паше да се узме тело Светог Саве из манастира Милешеве и да се спали на Врачару, као и на његову намеру да тиме убије сваку наду међу православнима. Међутим, оно што је свето и од Бога, ма колико се уништавало, оно се уздиже из пепела. Тако је и овај догађај још више продубио веру, учврстио снагу имена Светог Саве и раширио широм васељене, а на месту гдје су мошти спаљене подигнут је Светосавски храм, један од највећих и најлепших православних храмова уопште.
   Новокрштеном Стефану Митрополит је пожелио да истраје на путу спасења на кога је искорачио и учествујући у духовном животу Цркве умножава дарове које је примио.
   -Ви сте сада у узрасту када имате многа друга оптерећења, бриге и проблеме, почевши од школе, и ко зна која још друга искушења и изазове, али је важно да се држите вере, духовне компоненте у нашем животу, без које човек не само да се уподобљава бесловесним створењима, него постаје празан, истакао је Митрополит обраћајући се ученицима и указао на прилике у савременом свету који је сав у сјају, лепоти и бљештавилу, али је у исто време сав у мраку.
    -Ако немамо клицу вере у њему се губимо, нагласио је Митрополит.
    Пригодно славско дружење и сусрет Митрополита са ученицима и наставницима је настављено у просторијама Школе.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар