Translate

10. мај 2017.

Свети Сава Српски: КТИТОР

Овај пресвети храм пречисте владичице наше Богородице саздан би велеславним (господином све српске земље) великим жупаном и сватом цара грчкога кир Алексе Стефаном Немањом (који је) примио анђеоски образ (као) Симеон монах. Сврши (се и пописа се трудом велесавнога господина све српске земље великог жупана и севастократора Стефана и брата) му великог кнеза Вукана године 6716, индикта 12. И мене, који сам овде радио, помените Саву грешног.

   Свети Сава, Ктиторски натпис у Богородичиној цркви у Студеници

Сава је био други самостални ктитор светогорских манастира Ватопеда, Каракала, Ксиропотама, Филотеја и келије Светог Саве Јерусалимског у Кареји. Затим манастира Филокал у Солуну, Јерусалимског манастира Светог Јована Богослова на Сиону, ивиронског манастира Часног крста у јерусалиму, метоха манастира Светог Саве Јерусалимског, Светог Георгија у Акру и Богородичиног манастира у Каломонији.
   Са оцем Симеоном, Сава је на Светој Гори био други ктитор Ватопеда, Протата, ивирона и Велике Лавре, метоха Светог Симеона у Просфори и манастира Богородице Евергетиде у цариграду. Заједно са Симеоном и братом великим жупаном Стефаном 1198. подигао је Хиландар.
   По повратку у Србију 1209. године, са браћом Вуканом и Стефаном завршио је Студеницу, а недуго иза тога са Стефаном је започео подизање Жиче. за време боравка у Србији, пише Доментијан, Сава "и друге свете цркве у свим изабраним местима почевши и сврши, и старе утврди, а нове сазда".

Свети Сава Српски, Каталог изложбе, Београд, 2016.

Нема коментара:

Постави коментар