Translate

15. јул 2020.

Тихи син утјехе: Архимандрит Варнава Савински (1934-2018)

Уочи молитвеног спомена друге годишњице упокојења Архимандрита Варнаве Гвозденовића (+ 25. јун 2018.), игумана Манастира Савина, објављено је друго, проширено издање монографије посвећене овом узорном монаху Српске православне цркве који је служио Богу и народу током друге половине 20. и безмало две деценије 21. века.
   Kњига се састоји из 17 сведочења особа из клира и народа, које су имале личног духовног искуства са оцем Варнавом на просторима и светињама у којима је служио од 1954. до 2018. године, а то су манастири Дечани, Гориоч, Соколица, Зочиште, Сопоћани, Милешева, Михољска Превлака и Савина.
   Kроз животопис архимандрита Варнаве и сведочења о његовом духовном лику може се сагледати један део повести српског монаштва у тешко комунистичко време прогона вере и Цркве као и преломног времена краја 20. века са духовним буђењем и новим страдањем нашег народа. Посебно је истакнута духовна веза учитеља, Епископа Рашкопризренског Павла, потоњег Патријарха српског и ученика, оца Варнаве и њени благодатни плодови.
   Kњига је обима 184. стране, богато илустрована факсимилима докумената и рукописа и фотографијама које су визуелно сведочанство времена и рада архимандрита Варнаве. Издавач је манастир Савина, уредник издања је монах др Павле Kондић.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар