Translate

24. јул 2020.

Православни поје Акатист Пресветој Богородици и узносе молитве за Свету Софију

   Први пут у историји, широм Грчке, Сједињених Држава, и у многим земљама света, Акатист Пресветој Богородици певаће се изван устаљеног богослужбеног круга уз звоњаву звона у знак жалости.
   Четрнаест векова од када је први пут, према предању, Акатист Теби Војвоткињи отпеван у Богородичиној цркви у Влахерни у Цариграду, дошло је време да се  поново чује као молебан Пресветој Дјеви Марији, али овај пут не у Цариграду, већ за Цариград.
   Предлог који је прошле среде изнео митрополит Агатангел Фанаријски преко сајта ортходоxиа.инфо да се Акатист служи у свима црквама у време прве муслиманске молитве у Светој Софији, покренуо је ланчано реаговање у Грчкој и иностранству.

   Заједничка молитва

   С друге стране Атлантика, грчки амерички архиепископ Елпидофор одредио је да 24. јул буде дан жалости и буде обележен  звоњењем звона и заставама  на пола копља, и препоручује да се Акатист одслужи, како каже у пригодној Посланици, „у ово време туге и жалости“, и тако обратимо Пресветој Богородици и Приснодјеви Марији. Она је „једина Нада безнадежних“, и њој у Акатисту појемо  као „Спремишту Божје Премудрости, Ризници Његовог предзнања“.
   Штавише, Православна црква Украјине такође учествује у овом чину „у знаку молитвене солидарности са Васељенском Патријаршијом“, како је наведено у изјави, „у време када се Мајка Црква, Васељенска Патријаршија и сав свет суочавају са изазовима повезаним за претварање цркве Свете Софије у Цариграду у џамију“.
   Српска Патријаршија је предлог Митрополита Фанаријског поставила на своју званичну веб страницу. То је урадила и Митрополија Црногорска.

Архиепископ Јероним началствоваће Акатистом у Саборној цркви  у Атини

   Једна по једна, поред звоњења звона у знак жалости, грчке митрополије су најавиле да ће се у црквама и манастирима служити  Акатист, молебан Пресветој Богородици и пригодна богослужења.
   Архиепископ Јероним, који је такође прихватио предлог и озваничио га, началствоваће Акатистном службом сутра, у петак 24. јула 2020. у Саборној цркви у Атини.
   Митрополије Kифисије, Kалаврита, Kрфа, Kоринта, Хиоса, Митилине, Kасторије, Сидирокастра, Верије и Гуменице само су неке од епархија у којима ће се певати „Теби Војвоткињи“ (Возбраној Војеводје...), а молебан ће се служити и у митрополијама Димитријаде, Kоса, Патраса, Сереса, Kидоније и Kисамоса.
   Митрополије солунска, неакринска, лимоска, неајонијска и крфска већ су најавиле да ће се служити бденија за Свету Софију. Заправо, у Kитири, током бдења, отпојаће се Акатист, као и служба „Незнаним мученицима Пада Цариграда“, над којима је извршен покољ у цркви Свете Софије на дан пада Цариграда.
   У Тракији Митрополит дидимотихоски рекао је да је Петак „дан богохуљења“, дан жалости, тако да ће црквена звона ујутро и поподне звонити у знак жалости. Акатист ће се појати у Александропољу, док ће се бденије служити у Kсантију у четвртак увече. Митрополит маронијски планира да одржи помен ,,за упокојење душа оних који су пали за Цариград“.
   „На турску провокацију одговарамо молитвом. На повреду верске слободе одговарамо молитвом“, нагласио је митрополит Гаврило из Неа Јоније, који вернике позива ,,да се моле за Свету Софију “, јер „молитва је наша мирна револуција! “

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар