Translate

1. јул 2020.

О. Гојко Перовић на Жабљаку: Народ неће поделе ни на четнике, ни на партизане; ти меци су давно испуцани!, Видовдан, 2020.


   “Ових дана у Црној Гори се дешава чудо. Људи су се призвали памети и још једном доказали, доктори, професори, новинари, да нас кад идемо у цркву, до цркве и од цркве кући, не води никаква политика, јер никаква земаљска политика или партија не би могла да окупи те људе на једно место осим ове борбе за правду и слободу. У Цркви се дели благослов иако има оних који не разумеју да има нешто важније од блага пропадљивога”, поручио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.
Отац Гојко је синоћ након одслуженог молебна у Храму Преображења Господњег на Жабљаку, позвавши Дурмиторце да сабрање протекне уз поштовање прописаних здравствених мера, казао да “нас не интересују партије и странке”.
“И сама реч партија каже да се нешто партија, ломи на мање делове. Оне нека раде свој посао и благословено било свакој која то ради на благословен начин, а оно што је нас окупило овде је борба за светиње”, казао је свештеник Перовић.
Објашњавајући слоган “Не дамо светиње” и поједина размишљања “па ко ће узети, понети светиње”, прота каже да би му лакше било да их неко понесе него да властодршци учине оно што су наумили са њима.
   “Лакше би ми било да попну Острог и Цетињски манастир на врх Дурмитора него да уведу, како пише у овом закону, државни орган који ће да одлучи ко ће у њима да служи. Па ћете сутра умјесто попа Миливоја затећи овде некога функционера из општине”, бесједио је о. Гојко, објаснивши да правдање тиме да то неће да чине, у закону каже: нећемо док не одлучимо другачије.
   Осврнуо се на тврдње власти да су људи који бране светиње издајници који су против Црне Горе и поручио да народ неће више поделе, ни на четнике ни на партизане, јер су ти меци давно испуцани а да би се видело ко је издајник Црне Горе треба отићи до Цетињског манастира, треба читати књиге Црнојевића:
   “Тамо пише да се црвеним словом слави Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава, Свети Стефан Дечански. Данас када кажеш K од Kосова или Л од Лазара кажу да си четник. Славимо кнеза Лазара као што га је славио владика Данило, као што је владика Василије Петровић написао у новоме веку прву историју Црне Горе 1754. године и ставио Kосовски бој у сред историје Црне Горе. А на крају те историје пише попис српских архијереја и на прво место ставља себе, цетињскога митрополита. Па ко је издајник Црне Горе?”
   Kоментаришући поједине наводе да је Сима Милутиновић Сарајлија дошао и младога Његоша научио да слави Милоша Обилића, отац Гојко је подсетио да је Свети Петар Цетињски пре Његоша писао о Kосовском боју, о томе како је Вук Бранковић издао, како се  Лазар честито држао и ко је Милош…
   “Милоша славе и Данило и Василије и Свети Петар Цетињски пре њега. Не можемо ми бити криви нашој браћи што не читају ништа”, рекао је отац, подсетивши на Обилић медаљу коју је Његош стављао најхрабријим Црногорцима на груди.
   На тврдње да је све везано за Kосовски бој измишљено, прота Перовић је шаљиво казао “па јесте наши преци су се грабили за медаље са измишљеним јунаком”.
   “Моме чукунђеду који је погинуо на Граховцу, и његовом оцу и ђеду, да неко нуди медаљу Обилића, а Обилић измишљен!? Па нисмо баш толико луди! Можда јесмо лудачки покрет, али нисмо луди”, нагласио је ректор Цетињске богословије.
   Разобличавајући тврдње поједних задужених тумача Његоша и његових дела, који између осталог кажу да је писао о Kосову, а није никада био на Kосову, ректор је казао да није никада био ни у Подгорици, ни Жабаљаку, али он је, како каже наш Митрополит, Тајновидац који је видио сву суштину Kосова.
“Ова прича не иде у правцу да ми сада убеђујемо некога да буде Србин или да поштује Обилића, него да објаснимо да ми Црногорци који поштујемо Милоша, и који јесмо Срби, нисмо издајници Црне Горе.”
   Благосиљајући Вука Вуковића, честитог полицијца који је скинуо униформу одбијајући да бије народ, а тумачећи Његошеве стихове из “Горског вијенца”, прота Гојко је казао да није Обилић само онај који има снагу и бије некога. Обилић је онај који кад дође стани-пани, не чека “плетење безумне скупштине” већ зна шта треба да ради.
   “То није било какав јунак, него онај који кад нема никаве наде и који се никавој земаљској плати не нада, него зна да ће остати без плате и знамења, тада ради онако како му налаже образ, а не како му налаже некакв платни списак. И зато је овај млади човек нови Обилић и биће их још јер ми знамо шта је образ”, казао је отац Гојко уручивши Вуковићу икону Светога Василија Острошког.
   По његовим речима Вуко Вуковић, сада већ бивши полицајац, и официр Здравко Kасалица, који су били и синоћ на Жабљаку као и увек уз свој народ, показали су пут, куда се иде и како се иде.
   “Ова два момка су дошла да нам покажу пртину и покажу куда се иде. За њима идемо. Наредне недеље опет овде, такав је благослов Цркве. Идемо до краја док Црна Гора не почне да добија нормалне законе”, рекао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.

Весна Девић
извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар