Translate

2. јул 2020.

МИНИСТАР ВУКОСАВЉЕВИЋ ОБИШАО РАДОВЕ У МАНАСТИРУ ЖИЧА / БЕОГРАДСКИ ПАРИМЕЈНИК


   Министар културе и информисања посетио је са сарадницима манастир Жичу, где је обишао радове на спољном зиду и са игуманијом Јеленом и сестринством разговарао о будућим корацима у обнови тог средњевековног споменика културе.
   Kонстатовано је да реконструкција зида тече по плану и утврђеној динамици, док се касни са неопходном превентивном заштитом живописа током радова на фасади цркве Светог Спаса, за које је надлежан Републички завод за заштиту споменика културе. Делегација Министарства пренела је игуманији и сестринству уверавање да ће у најскоријем року бити учињено све како би се отклониле све недоумице које Републички завод за заштиту споменика културе и други субјекти имају у вези са заштитом живописа.
   Министар Вукосављевић даровао је том приликом манастиру примерак фототипског издања „Београдског паримејникаˮ, најстарије књиге која се чува у Народној библиотеци Србије.

   извор: www.kultura.gov.rs
    29.6.2020.
www.spc.rs
Београдски паримејник- српски средњовековног кодекс из прве четвртине 13. века је најстарија књига у Народној библиотеци Србије и  део је  тријаде – три најмонументалнија сачувана кодекса ране српске духовности и писмености, поред Вукановог јеванђеља и Мирослављевог јеванђеља.

Фототипско издање у 1000 примерака једног од најстаријих, али и најлепших паримејника објавила је издавачка установа Платонеум 2017. године.

Нема коментара:

Постави коментар