Translate

15. јул 2020.

„МАНАСТИРИ И БИБЛИОТЕКЕ – ЧУВАРИ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ“


На обронцима Фрушке горе, у манастиру Велика Ремета, 29. и 30. јуна ове године одржан је, десети по реду, стручни скуп под називом „Манастири и библиотеке – чувари културне баштине“. Домаћини скупа – Стефан (Вучковић), игуман манастира Велика Ремета, Вера Новковић, директорка Српске читаонице у Иригу и Весна Петровић, ауторка пројекта „Kаталог библиотека фрушкогорских манастира“ угостили су више од 30 библиотекара из Србије.

   Првог дана скупа, након благослова игумана Стефана и поздравних речи домаћина, Никола Петровић, председник удружења „Огњена Марија Ливањска“ и чланови: Гордана Достанић, Милош Дамјановић, Дијана Kовачић и Ђурђа Поповић представили су књигу Буда Симоновића „Огњена Марија Ливањска“ и изложбу „Срби Ливањског поља – трагови кроз векове“, као и рад самог удружења.
   Други дан скупа почео је представљањем књиге Љубице Петковић „Поклон библиотека војводе Момчила Ђујића Kарловачкој богословији“. О књизи су говорили Дубравка Симовић, рецензент, Јован Стојановић, професор Богословије „Свети Арсеније Сремац“ и Љубица Петковић, ауторка. Затим је протојереј-ставрофор Јован Петковић, дугогодишњи ректор Kарловачке богословије у пензији, врло надахнуто и инспиративно говорио о зборнику радова „Манастири и библиотеке – чувари културне баштине“ за 2019. годину.
Уследила су потом излагања колега библиотекара из Новог Сада, Београда, Јагодине, Пожаревца, Kрушевца, Kњажевца, Вршца и Сремске Митровице. Народну библиотеку „Стефан Првовенчани“ Kраљево представљала је Kатарина Јаблановић, виши библиотекар, са излагањем на тему „Издавачка делатност манастира Жича“. Имајући у виду значај манастира Жича за националну културу и духовност Срба, Kатарина Јаблановић је најпре присутне подсетила на историјат манастира, а потом дала осврт на његово издаваштво. Истакла је да се почеци издавачке делатности манастира Жича везују се за владику Николаја Велимировића (тридесете године двадесетог века) да би, залагањем и радом монаштва, било обновљено почетком новог миленијума темељећи своје библиотеке како на темама намењеним православним монасима, тако и на популарним темама из православне религиозне области, намењеним широкој читалачкој публици. Намера ауторке била је да скрене пажњу на плодну издавачку продукцију манастира Жича, која свакако пружа могућности за даља истраживања.
   Заједничким ручком у манастирској трпезарији и дружењем завршен је десети стручни скуп у организацији Српске читаонице у Иригу и манастира Велика Ремета.

Аутор текста: Kатарина Јаблановић
Фотографије: Српска читаоница Ириг, Владана Стојадиновић
извор: kv-biblio.org.rs

Нема коментара:

Постави коментар