Translate

18. јул 2020.

Најлепши Панигир на Светој Гори / ВЕЛИКА ЛАВРА


                                      
ЛИТУРГИЈА,18.7.2018.
БДЕНИЈЕ, 17/18. јул 2020.

   У част свог оснивача, Светог Атанасија Атонског, у  Великој Лаври, првом међу светогорским манастирима био је панигир. Најторжественије бденије Свете Горе традиционално отпочиње преношењем чудотворне иконе Богородице Kукузелисе из њеног параклиса у саборни храм. 
   Ово је једино бденије када се певају оригиналне композиције највећег византијског композитора Светог Јована Kукузеља, иначе негдашњег сабрата Велике Лавре.
Свети Атанасије Атонски: увод – житије – коментари

Превод Житија Светог Оца Атанасија Атонског, патријарха светогорског монаштва,  чији је пример надахњивао и подигао многа поколења монаха све до данас, и то не само на Светој Гори, представља дело богоугодно и душекорисно. Ова књига за циљ има подсећање на Светитељево усрђе према Богу, његову смиреномудрост,  његове аскетске подвиге, његове даноноћне болове и велики напор у  устројавању и обнављању монашког живота према светоотачким обрасцима, као и у оснивању и утврђивању првог у низу многобројних манастира на Светој Гори – Велике Лавре. Свети Атанасије је по начину свог живота био пустињак. Живео је скривено од људских очију, а радост су за њега представљали смиреномудрост и неистицање сопствене личности. 

Превод са грчког: Марина Вељковић
Издаје: zica.org.rs/izdavastvo-manastira-zica  Kраљево, 2012.
254 стр.

                                         

Нема коментара:

Постави коментар