Translate

2. јул 2020.

Видовдан – хиландарска молитва за Косово и Метохију

Свети манастир Хиландар је прославио празник свог ктитора Светог Kнеза Лазара, Видовдан.
Звучни запис беседе преузми овде: soundcloud.com
   Kао нераздвојни део српског народа, свештено братство Хиландара се молитвено, пред троном своје игуманије Пресвете Богородице Тројеручице. обратило Светом Kнезу за заступништво пред Престолом Господњим, у овим тешким тренуцима за српско Kосово и Метохију. У седмици која је претходила празнику, служени су молебани Светом Kнезу Лазару и свим косовском мученицима.
   У својој беседи за манастирском трпезом, игуман Методије је нагласио да хиландарска братија свакодневно призива молитве Пресвете Богородице Тројеручице и свих Преподобних Отаца Атонских за спас српске косовско-метохијске свете земље, цркве и народа.
   Игуман је посебно поздравио о. Радомира Никчевића из Митрополије црногорско-приморске који је саслуживао на Светој Литургији, преневши молитвене поздраве архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу Црне Горе, изразивши дивљење за њихову борбу у очувању светиња.
   Такође, поздравио је и присутне Чуваре Христовог Гроба, који су и ове године, упркос отежавајућим околности стигли у Хиландар, одржавајући тако заветно предање молитвеног присуства у Хиландару о Видовдану.
   Након вечерње службе служен је парастос свим Kосовским Мученицима.

   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар