Translate

13. јун 2015.

Нека се реч Божја шири и доноси многе плодове!


   Прва међународна конференција о дигиталним медијима и православној пастирској бризи - Атина, 7-9. мај 2015.
   Прва међународна конференција о дигиталним медијима и православној пастирској бризи одржана је у периоду од 7. до 9. маја 2015. године у Атини, под покровитељством Његове Светости Васељенског Патријарха г. Вартоломеја и са благословом домаћина Његовог Високопреосвештенства Митрополита Глифаде г. Павла. Прву конференцију ове врсте у свету, организовали су интернет страницеиз Грчке, ОЦН pemptousia.gr - OCN - Orthodoх Christian Network из Сједињених америчких Држава и Богослов.ру из Русије. Учествовало је 75 предавача из 21 државе и свих помесних Православних Цркава.

   На конференцији је истакнуто да мисионарење преко интернета представља велики изазов, јер излазак у сајбер простор захтева одговарајућу припрему и посебне услове. На конференцији су предочене негативне стране попут злоупотребе и прекомерне употребе интернета. Наглашене су и опасности које прете човеку као личности, као и односу верника према Богу и Цркви у новој стварности коју креирају нове технологије.
   Међутим, многи учесници су нагласили изазов за мисионарење који произилази из нових друштвених услова, које обликују савремене технологије. Истовремено је дата могућност да православни мисионари, који су дошли са свих страна света, представе своје интернет пројекте из области дигиталних медија и њиховог начина коришћења за формирање истинске хришћанске свести.
   Током рада су разматрана и друга сродна питања, као што су поузданост црквених информација, као и неопходност преноса црквених богослужења. Били су присутни и стручњаци, који су изнели своја знања о конкретним питањима која су уско повезана са употребом интернета. На крају, као што је признао научни одбор Конференције на својој завршној седници, постојао је успешан и плодоносни дијалог, уз богату размену мишљења и вишедимензионално давање предлога, који би могли да истакну и ојачају реч савременог Православља у новим дигиталним медијима.Сви учесници, предавачи, гости и публика су похвалили идеју организатора за сазивање конференције овакве природе, као крајње неопходне за стварност коју обликују савремена средства комуникације.
   Специјализовани тим преводилаца је пружио услуге симултаног превођења са грчког, енглеског и руског језика. Такође, сва три дана конференција је преношена уживо путем интернета (видео ливе стреаминг), да би имали прилику да је прате заинтересовани из целог света, који нису били у могућности да дођу у Грчку.
   Сви присутни на крају радне суботе, 9. маја 2015. године, имали су прилику да чују инспиративан говор Његовог Високопреосвештенства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована. Конференција је завршена у недељу, 10. маја 2015. године, када је служена архијерејска света Литургија у цркви Пресвете Богородице Фанеромени у Вуљиагменију. Началствовао је Митрополит Кисамоса и Селиноса г. Амфилохије, као представник Његове Светости Васељенског Патријарха Вартоломеја, а саслуживали су Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован, Митрополит Зукдидија и Цаисија г.  Герасим, Митрополит Глифаде г. Павле, Епископ Термопила г. Јован, Епископ Патара г. Јосиф, Епископ Борисова г. Бењамин, старац Јефрем - игуман манастира Ватопеда и многобројно свештенство.
                                   

   Архијереји који су учествовали као предавачи:

Представници Васељенске Патријаршије, Митрополит Питсбурга г. Сава (преко Скајпа), Митрополит Хонг Конга г. Нектарије и Епископ Патара г. Јосиф (Аргентина).
Представник Александријске Патријаршије, Архиепископ Централне Африке г. Никифор (који је у последњем тренутку био спречен да дође због наглог погоршања здравственог стања старца Спиридона Микрајананитоса, а његову презентацију је представио сарадник "Пемптусије")
Представник Антиохијске Патријаршије Епископ Едесе г. Роман (Бразил).
Представник Грчке Цркве, Митрополит Димитријаде г. Игњатије.

   У почасном одбору су учествовали:

Његово Високопреосвештенство Митрополит Атланте г. Алексије, Васељенска Патријаршија
Његово Високопреосвештенство Митрополит Прусије г. Елпидофорос, Васељенска Патријаршија
Његово Високопреосвештенство Митрополит Сингапура г. Константин, Васељенска Патријаршија
Његово Преосвештенство Епископ Лампсакоса г. Макарије, Васељенска Патријаршија
Његово Преосвештенство Епископ Навкратиде г. Мелетије, Александријска Патријаршија
Његово Високопреосвештенство Митрополит Волоколамска г. Иларион, Руска Патријаршија
Његово Преосвештенство Епископ Борисова г. Бењамин, викар Митрополита Минска и Слуцка, Руска Патријаршија
Његово Преосвештенство Епископ Тулсеаса г. Висарион, Румунска Патријаршија
Његово Високопреосвештенство Митрополит Зукдидија и Цаисија г. Герасим, Грузијска Патријаршија
Његово Високопреосвештенство Митрополит Лемесоса г. Атанасије, Црква Кипра
Његово Преосвештенство Епископ Термопила г. Јован, Црква Грчке
Његово Високопреосвештенство Митрополит Варшаве и целе Пољске г. Сава, Црква Пољске
Његово Преосвештенство Епископ Крује и помоћник Архиепископа, г. Антоније, Црква Албаније.
Српска Православна Црква је имала још два учесника на Конференцији: архимандрит Гаврило - игуман манастира Лепавина и проф. др Драган Каран, доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

   Закључци донесени на конференцији

   Цела организација конференције је била организована на највећем могућем ниову. Сада се сви надамо да ћемо сарадњу наставити преко интернета. Темељи ове сарадње су постављени током ова три дана за време предавања, дискусија, пауза и учешц́а у највишем облику комуникације, светој Литургији. Сарадници Пемптусије, Ортходоx Цхристиан нетwорк-а и Богослова.ру, који представљају језгро сарадње, верују да је ова конференција само почетак. Током рада конференције су постављена многа питања која се односе на коришћење интернета, који представља велики проналазак човека, један медиј и средство у служби људи. Ово средство се може искористити за добро, да се реч Божја "шири и доноси многе плодове". Током ова три дана предавања и округлих столова су истакнути проблеми и ризици који настају због неразумне употребе интернета, али су наглашене и његове позитивне стране.
   Многи учесници су константовали да су главне одлике нашег доба "дигитализација" живота, односно улазак технологије у све сфере: рад, информисање, образовање, пријатељство и међусобне односе. Тако је током конференције пружена могућност интернет мисионарима, који су дошли са свих крајева света, да представе своје интернет мисионарске пројекте, и поделе са осталим учесницима своје богато искуство и укус плодова свог труда. Приказани су начини искоришц́авања могуц́ности сарадње дигиталних медија за формирање истинске хришц́анске свести, за стварање дигиталних библиотека за напајање жедних знања са истинских извора хришц́анске традиције, за типологију публике, а дати су и закључци о захтевима савременог човека. Кроз све то чак је учесницима пружена прилика да упознају једну димензију, која још није сагледана у целини, тј. мисли се на однос православног монаштва и интернета, његово сагледавање са стране аскетске традиције и предлоге које дају монаси и монахиње.
   Учесници су се јадногласно сложили да не може бити "изласка" у сајбер простор без одговарајућих припрема. Потребне су одговарајуц́е духовне способности, висок осец́ај пастирске одговорности коју има уредник и наравно истинитост и јеванђеоска етика његових изговорених речи. Осим тога, треба имати на уму да је интернет само једно средство и зато га не би требало користити непромишљено, али на аскетски начин, што значи да би требали бити вођени духом разборитости, уздражаности и одговорности према њему. Само тако ћемо проц́и кроз илузију виртуелног, а наше деловање ц́е имати опипљиве и корисне последице по стварни живот. Многе су изнели веома вредне предлоге о перспективама развоја и координацији рада интернет страница духовног садржаја. Тако је постављен предлог наставка рада Конференције на друге начине, али и формирању једног сталног радног тела, чија би улога била да даје савете, обучава и размењује информације међу уредницима тих интернет страница, за које је вредно напоменути да углавном раде на добровољној бази, подстицани искључиво мисионарском ревношц́у. Изражена је и неопходност провере од стране неког независног тела ових интернет страница, да ли на правилан начин и истински духовно изграђују своју јавности.
   Тачно је да је интернет изникао ван Цркве, па је нормално да постоји једна врста збуњености  при покушају његовог разумевања и правилног коришц́ења. Али то никако не спречава савремену православну мисао да искористи његове могућности, да га успешно интегрише у динамику свог деловања и да га освећује колико је то могуће, на славу Тројичном Богу. Ова три дана интензивног рада су то доказала.У манастиру Лепавина, 24. мај 2015. године

   Повезане вести:
   У манастиру Лепавина, 24. мај 2015.
   архимандрит Гаврило

Нема коментара:

Постави коментар