Translate

15. јун 2015.

У Петрограду у Русији отпочела прослава 25-годишњице канонизације светог Јована Кронштатског

   У среду 10. јуна у Петрограду је отпочела прослава 25-годишњице канонизације светог праведног Јована Кронштатског. У празничним догађајима учествовали су чланови „породице“ светог Јована Кронштатског, тј. представници храмова, манастира, школа, сиротишта, добротворних фондова и других православних организација посвећених светом Јовану – укупно 450 гостију из 22 државе.

   Прослава је отпочела у Јовановском ставропигијалном женском манастиру, којег је 1900. основао свети праведни Јован Кронштатски, а у којем почивају његове часне мошти. Молебан је служио Митрополит барнаулски и алтајски Сергије, уз саслужење свештенослужитеља Јовановског манастира протојереја Николаја Бељајева и настојатеља цркава посвећених светом Јовану из иностранства.
   „Драга браћо и сестре, Господ нас је сабрао данас у храм који је основао Јован Кронштатски, да би у вјери, љубави и чистоти прославили Бога и Његовог угодника, заиста сверуског пастира, оца Јована, којег је Господ прославио још за живота мнгобројним духовним даровима. Сваког дана његова слава се шири и расте. Прошло је више од сто година како је он напустио овај свет. За живота је био велики молитвеник, и сада се моли за нас. Господ отвара срца својих угодника. На нашем тешком животном путу потребна нам је молитвена подршка и ту подршку и љубав даје нам свети Јован Кронштатски“, казао је у својој беседи Митрополит Сергије.
                                 
   Игуманија манастира Људмила уручила је Митрополиту икону светог Јована Кронштатског и кандило упаљено Благодатним огњем из Јерусалима.
   Након молебана, учесници су се упутили у Александровски парк гдје се одржавао програм насловљен „Русија – велика будућност“.
   Први дан прославе завршио се у Народном дому где приређено вече под називом „Захвална Русија великом пастиру“. Присутни су били Митрополит Сергије, викар Санкт-петербуршке епархије Епископ кронштатски Назарије, Епископ кливлендски Петар и други представници Московске патријаршије и Руске заграничне цркве.
   Владика Назарије је одслужио кратки молебан, а потом се обратио сабранима:
   “Ово су посебни дани, када треба да се обраћамо нашем великом пастиру“, казао је он, „Током ових дана чућемо много добрих и поучних речи о њему. За мене, лично, најважнија ствар у вези њега је љубав: отац Јован је обиловао љубављу, љубављу подобној љубави Господњој. На питање одакле је он црпио своју снагу, где је налазио тај источник љубави, одговор је очигледан: отац Јован је сваког дана служио свету Литургију и причешћивао се Светим тајнама Христовим. Надам се да ће вам на овом ходочашћу у родни крај светог Јована љубав бити сапутник, јер је то највећа врлина, која нам помаже да боље разумемо оца Јована и да га призивамо чистим срцем“.
   После владике Назарија говорили су и други, међу којима и о. Николај, творац и организатор овог догађаја, који је говорио о томе како се родила идеја и о огромном раду на организацији прославе у родном месту светог Јована – селу Сури у Архангелској области.
   Затим је приказан документарни филм Надежде Бољшакове „Именом оца Јована Кронштатског“, о братству „породице“ светог Јована. У њему се говори о најпреданијим и најпожртвованијим прегаоцима идеје светог Јована Кронштатског широм света, људима који у крајње тешким, чак и опасним околностима прослављају оца Јована и својим делима испуњавају његове завете. Јунаци овог филма су свештеници и оснивачи сиротишта, добротворних установа и клиника у САД-у, Пакистану, Чилеу, Ирану, Индонезији, Немачкој и Русији.
   По завршетку пројекције филма, на бину су се попели и његови протагонисти, који су специјално допутовали у Петроград ради учешћа у јубиларној прослави – старешине цркава посвећених светом Јовану Кронштатском: свештеник Џејмс Данк из града Линколна у америчкој држави Небраска, свештеник Џон Танвер, који опслужује неколико заједница у Пакистану и Бангладешу, свештеник Александар Заркешев, руководилац православне мисије у Ирану, Уједињеним Арапским Емиратима, Кувајту и Авганистану.
   Прослава је закључена возглашењем многољетија, у којем су учествовали сви присутни.
   Организатори догађаја били су добротворни фонд „Велики пастир Јован Кронштатски“ и Јовановски манастир.

   Са енглеског: Александар Орландић
   Извор: synod.com
   Радио Светигора, 12. јун 2015

Нема коментара:

Постави коментар