Translate

15. јун 2015.

Блаженство

БЛАЖЕНСТВО ИЛИ БОГОУГОДСТВО ЈЕСТЕ ПОШТЕЊЕ ПРЕМА БОГУ КОЈИ ЈЕ СВЕ ДОБРО И КОЈИ ОД НАС ОЧЕКУЈЕ ДОБРО
Микеланђело, Мојсије
   Све што је Господ делао, мислио и говорио било је усмерено ка спасењу човека. Сваки Његов поглед био је спасењски и допирао је до срца оних који Га искрено слушају. Он своју проповед, међутим, не почиње блаженствима као цар Давид своје псалме, већ покајањем као главном поруком која је пут до блаженства.
   Икона новозаветних блаженстава Господњих јесу старозаветних Десет Божијих заповести. Мојсијев Декалог дат је као оквир и граница коју Изабрани народ Божији не би требало да пређе, док су новозаветна блаженства Господње магистрале за Царство Божије. После избора Дванаесторице код Капернаума, на оближњем брду изнад Галилејског језера, Христос открива великом мноштву народа блаженства и начин како се постаје изабраник Божији. Тада изговорених Девет блаженстава представљаће исто толико области спасавања свих људи до краја историје, а свако блаженство врхуни пожртвованом љубављу која је смисао датог живота људима на дар.
   Блаженство или Богоугодство јесте поштење према Богу који је Све добро и који од нас очекује добро. На Брду блаженства Господ открива шта би Он урадио, како би се поставио да је на нашем месту, а ми од Њега научили како да не грешимо. Блаженства као одговор на свакодневни живот изаткана су од врлина које треба стално изнова сведочити. Врлина је и пречица до блаженства, која расте када помажемо ближњем.
   Милостиво срце је то блажено срце које ће Бога гледати, јер је пут до Бога преко другог човека, говорио је ава Јустин Поповић Шта значи да се ти спасеш, а сви око тебе пропадну? Чему толика брига око личног усавршавања док губиш ближње око себе? Блаженствујемо у Богу, али заједно са људима којима помажемо јер слабији у хришћанима желе да виде Христа живог и истинитог који воли и поштује чак и непријатеље. Није истина да си добар ако никоме не чиниш нажао: добар си само ако му учиниш добро и помажеш када је то потребно.
   Вера православна је сила која тражи чисто срце и исту такву мисао. Праведници не злопамте. Деца не злопамте, а таквих је Царство Небеско, поручује Господ. Облагодатимо стога себе порукама из благородних блаженстава Господњих и сјединимо се чистим срцем с Христом и ближњима у Светој тајни Евхаристије. Милостиво срце већ је ионако Божије и само га треба предати Богу.

БЛАЖЕНСТВА ЈЕ ДЕВЕТ
мелодија "Хвалит' Господа"

Господ ходи у слободи
Њега хвалите
Светом Земљом и по води
Њему појите
Блаженством људима годи
Само слушајте.

Блаженства су све врлине
Њима живите
Прво смиреност милине
Тако дишите
Друго покајање тишине
Богу вапите.

Треће блаженство је кротост
О њем' мислите
Четвртим сија праведност
Њега желите
Пето милосрђе вредност
Грехе бришите.

Шесто јесте срца чиста
Мисли бистрите
Седмо миротворством блиста
Ближњег љубите
Осмо прогон ради Христа
Бога славите.

Деветим блаженством силним
Венац иштете
Кораком страдања крилним
Небо грабите
Загрљајем тим свесилним
Круну добисте.

Девет рајских то су крака
Радост имајте
Сваки од њих јесте квака
Рај отварајте
Веселост је њима свака
Плату примисте.

Аутор је дугогодишњи водич по светим местима Блиског Истока и Русије
ПРАВОСЛАВНИ МИСИОНАР, МИСИОНАРСКО ГЛАСИЛО СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ЗА МЛАДЕ, МАЈ/ЈУН, 2015.
Тема броја: Блажени чисти срцем

Нема коментара:

Постави коментар