Translate

08. јун 2015.

Владика Атанасије, Треба се борити за чистоту српског језика и писма

   Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије поручио је да се треба борити за чистоту српског језика и писма, да Срби имају једно писмо-ћирилицу и да није добро што неки књижевници заступају став да су Срби народ два писма.

„Нема два писма ни у једном народу, нити су два писма богатство. То је исто као што су заступали братство и јединство, па смо обоје изгубили“, рекао је владика Атанасије синоћ у Требињу на предавању о теми „Слово о Ћириловом писму“.

   Истичући да је ћирилица својствена српском идентитету и језику, Атанасије је нагласио да је то разлог због чега се не смију стидјети ћирилице јер је она супериорнија од латинице.
   Владика Атанасије је оцијенио да је веома важно борити се за очување идентитета у ћирилици и идентитета у језику, али да је веома важно борити се и за очување идентитета у вјери.

„Борићемо се, изборићемо се, остаћемо и опстати“, рекао је Атанасије, истичући да би требало имати више отпорности и не пристајати лако на „отуђење од свога“.

   Указујући на, како је рекао, најезду и епидемију страних ријечи-туђица, владика Атанасије је рекао да су уведени изрази који су потпуно непотребни и „накарадне“ ријечи које се све чешће пласирају.
   Због таквих појава, умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски је рекао да се треба борити за чистоту српског језика, истичући да нема ништа против тога да се прихвате нове ријечи, али само у случају када за неки израз, стварно не може да се нађе српска ријеч.
   Он је критиковао неписменост и указао да се треба борити против ње, јер неписмених има све више, чак и оних са високим школама, посебно критикујући што многи не знају ни како им се зове Бог, па умјесто Христос употребљавају ријеч Христ, називајући то накарадним.
   Владика Атансије се осврнуо и на ситуацију у Црној Гори по питању језика, наводећи да „такве издаје није било“ и да они и Његоша, који је изразито српски човјек, преводе на непостојећи црногорски језик.

„Још су почели да гањају и цркву, то је страшна издаја, невиђена.

   Љутим се на браћу Србе који се ту осјећају као да су дошли са стране“, рекао је епископ Атанасије.
   Истичући да је велики задатак борити се за ћирилицу, њен опстанак и чистоту, умировљени владика је честитао Српском удружењу „Ћирилица“ у Требињу на храбрости што настоје да укажу на важност овог писма и пожелио им да истрају на том путу...

8. јун 2015.
извор: Епархија захумско-херцеговачка

Нема коментара:

Постави коментар