Translate

12. јун 2015.

Моравичке поуке 1

  Бог је благословио нашу добру намеру да се на један симболичан начин обратимо пре свега деци, али и њиховим родитељима едукујући и једне и друге о појединим истинама и појмовима наше вере православне. Моравичке поуке су настале као прилика да деца покажу шта су то на веронауци научила и кроз то да буду мали мисионари своје Цркве како у својој тако и у другим срединама. Идеја нам је била да се повежемо и са другим заједницама и представимо и њихове поруке и поуке и њихове резултате.
   Подухват је за почетак скромних размера и може да буде преточен у један позив и подстицај за друге који то такође умеју и који су даровити и довољно креативни како би допринели ширењу речи Божје преко савремених средстава информисања, а све на корист народа Божјега жељног живог односа са Живим Богом.

   Моравичке поуке ће ускоро почети да се емитују на локалној ариљској Телевизији Клик. Комплетан серијал од планираних седам епизода (у овом периоду биће емитоване прве четири епизоде) требало би с Божјом помоћу да буде завршен у септембру када крене нова школска година.
   У првој рубрици аутор, ђакон Младен Миливојевић, анализира поједине сегменте Христових парабола из Матејевог јеванђеља; друга рубрика, Мали катихета, садржи објашњења појединих црквених појмова и појава од стране ђака, а кроз трећу рубрику је нека друга локална заједница из наше епархије представила одређене сегменте свог рада са децом.
   Прва епизода садржи кратко појашњење Христове приче о сејачу и семену, затим четири ученика четвртог разреда ОШ „Стеван Чоловић“ из Ариља причају о олтарском простору, а завршна рубрика нас води до Чачка, где ученици ОШ „Милица Павловић“ приповедају о Богородици Градачкој и знаменитостима града Чачка. Благодаримо вероучитељима Милошу Живановићу и Ђорђу Чоловићу који су се потрудили да режирају, реализују и доставе нам овај оригиналан прилог.
   Благодарни смо и Његовом Преосвештенству Епископу Жичком Господину Јустину што нам је благословио ово душеполезно дело.

извор: Епархија жичка

Нема коментара:

Постави коментар