Translate

23. мај 2015.

Икона Богородице Тројеручице у манастиру Бошњане


   Са благословом Светог манастира Хиландара у Србију је у 9. маја 2015. године донета као дар икона Богородице Тројеручице, верна и освештана копија иконе коју Хиландарци поштују као игуманију и заштитницу.
   Освештани препис Богородице Тројеручице, иконе коју је као знак захвалности за исцељену руку од сребра израдио Свети Јован Дамаскин у VIII веку и која је Светом Сави Српском даривана у XIII веку, из Грчке је у Србију донео игуман манастира Светог Луке у Бошњану, архимандрит Алексеј Богићевић. Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид, свештенство, монаштво, припадници Војске Србије, полиције и верни народ икону су дочекали код Крста и литијски је донели у манастир Светог Луке у Бошњану.
   По доласку у манастир служен је акатист Пресветој Богородици Тројеручици и вечерње богослужење. Икона Богородице Тројеручице остаће као трајни благослов манастира Хиландара великој светињи на брду изнад Бошњана, манастиру Светог Луке.
   Свечани дочек иконе Пресвете Богородице Тројеручице започео је литијом, акатистом и вечерњим богослужењем у суботу увече, а свечана богослужења настављена су и у недељу, 10. маја 2015. године. После свечаног дочека Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког др Давида, служено је јутарње, а у наставку света архијерејска  Литургија, којом је началствовао епископ Давид. Саслуживали су игуман манастриа Светог Луке архимандрит Алексеј,аАрхијерејски намесник темнићки протојереј-ставрофор Ђорђе Марјановић, протосинђел Јован - духовник манастира Лешије, протосинђел Лука, протојереј-ставрофор Томислав Гајић, протојереј Александар Лукић, протојереј Дејан Миленковић - старешина храма Успења Превете Богородице у Варварину, протођакон Андрија Јелић и ђакон Иван Петронијевић.
   По прочитаном јеванђељу беседио је Његово Преосвештенсрво Епископ крушевачки др Давид.
   Литургијско славље је настављено трпезом љубави, на којој је Његово Преосвештенсрво Епископ крушевачки др Давид одликовао архијерејском граматом донатора манастира Светог Луке г. Петронија Тејића из Дијетикона. По благослову Епископа, у трпезарији се обратио игуман манастира који је свима захвалио на уложеном труду како би што свечаније прославили долазак Тројеручице која ће трајно преносити благослов Хиландара у овој светој обитељи, манастиру Светог Луке у Бошњану. Икону је од Хиландара пратио монах Лазар по благослову игумана Хиландара и њему ће најверније пренети радост ове мале свете обитељи која се удостојила да поред иконе Богородице Млекопитатељице у свом наручију држи и Богородицу Тројеручицу.

извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Нема коментара:

Постави коментар