Translate

15. мај 2015.

Слобода која се открива у Очевој љубави

ЕВХАРИСТИЈСКИ СТАВ ПРЕМА ЖИВОТУ И БОГУ ОЦУ ЗАХТЕВА ДА ИМАМО СМЕЛОСТИ И ОДВАЖНОСТИ ДА РИЗИКУЈЕМО И ОДСТУПИМО ОД НАШИХ УГОДНОСТИ - ТО ЈЕСТ ДА БУДЕМО СЛОБОДНИ
Манастир Светог Спаса, налази се у Костомарову, 150 километара јужно од Вороњежа. Основан је још пре формалног установљења Православне вере у Русији.
   Неко ко се потпуно осећа "као код куће" у овом свету, ко никада није искусио бол и чежњу за нечим другим него ли што је то његова, односно њена садашња реалност, не може у потпуности разумети себе, своју удаљеност од Бога, а затим ни значење покајања. Да бисмо "напустили" овај свет, морамо имати дубоко уверење да нас Отац очекује у свом дому, тамо где можемо чути глас Господњи који говори: "Ти си син мој љубљени, ти си по мојој вољи" (Лк. 3, 22).
   Треба да увежбамо свој self тако да надилазимо та стална јадиковања због наших неиспуњених жеља, заједно са нашом безнадежношћу и неблагодарношћу.
   Морамо достићи поверење у Бога Оца, да ће Он бринути за нас и испунити наше молбе у складу са оним што је најбоље за нас, дарујући нам у овом свету познање Његове истине и вечног живота у Будућем веку.
   Поред тога, овај пун поверења, евхаристијски став према животу и Богу Оцу захтева да имамо смелости и одважности да ризикујемо и одступимо од наших угодности - то јест да будемо слободни.
   Не смемо имати потребу да све и свакога у нашем животу контролишемо, да захтевамо љубав зато што ми волимо, да очекујемо да ће нас други позвати у свој дом зато што смо ми њих звали у наш, да ће нас неко подржавати зато што ми њега подржавамо, да ће нам опростити јер ми опраштамо њему. Коначно, морамо допустити Оцу да  нас воли онако како Он жели да нас воли.

Преузето са сајта Пастирског здравственог центра Васељенске Патријаршије:
http://www.pastoralhealth-ep.com/library/pastoral/pt08022015

ПРАВОСЛАВНИ МИСИОНАР, март/април, 2015.
Тема броја: Пресвета Богородица

Нема коментара:

Постави коментар